Egy kis türelmét kérjük, keressük az Ön számára legjobb ajánlatot.

A sokac bab különlegessége az elkészítés módjában áll. Régen a mezőgazdasági munkák kezdetekor előkészítették az edényt,amelyet ...

A sokac bab különlegessége az elkészítés módjában áll. Régen a mezőgazdasági munkák kezdetekor előkészítették az edényt,amelyet a tűz mellé állítottak,majd a munka során folyamatosan hozzáadtak valamit. Mivel nem kellett odafigyelni rá, a déli órákra "magától" elkészült az ízletes ebéd.


20 fő részére (10 l-es cserépedényben)
 
2 kg bab
1 kg füstölt hús (ha csontos akkor kb 1,5 kg)
1 kg marhahús
1,5 kg vegyes zöldség (sárgarépa, petrezselyem,)
0,5 kg zeller (gumó) a zöldjét egy csomóba kötve bele lehet tenni a bab tetejére
1 kg hagyma
Fokhagyma (ízlés szerint fél gerezd/fő, lehet több is)
Ízlés szerint só, bors, paprika, babérlevél, pirosarany (a pirosaranyat ha lehet házilag eltett sós darált paprikával helyettesítsük)
 
 
Elkészítési mód:
A húst 2-3 cm-es kockákra vágjuk
A hagymát apró kockákra vágjuk
A zöldséget is felkockázzuk (lehetőleg egyforma darabokra)
Tüzet rakunk és várunk amíg a tűz teljesen átjárja a fahasábokat.
Eközben rétegesen telerakjuk a cserépedényt
Füstölthús, marhahús, bab, kevert zöldség, hagyma, majd újra kezdjük füstölt hússal és így tovább mindaddig, amíg tele lesz a cserépedény. A tetejére hagyjunk egy maréknyi babot. Felöntjük vízzel és a tűz mellé tesszük. Nagyon fontos hogy a tűz mindig csak egy oldalról érheti a cserépedényt a főzés közben.
A tűzzel óvatosan bánjunk, a tüzet mindig az edénnyel átellenes oldalról tápláljuk és a már nem lánggal égő fákat húzzuk a cserépedény mellé.
Amikor már egy órája forr, akkor fűszerezzük. Folyamatos bugyogó forrásban tartva (nem lobogó) tápláljuk a tüzet és kb. 3 órát főzzük. A fokhagymákat a fűszerezés legvégén apróra vágva vagy nyomón keresztül tesszük az edénybe.
A babot érdemes beáztatni előző nap (ha a füstölt hús „házi" akkor érdemes azt is beáztatni)
A forrás mihamarabbi elindítása érdekében forró vízzel lehet felönteni a cserépedényt.
A füstölt hús bármi lehet, ha nagyon csontos, akkor a csontos részeket is daraboljuk és a csontokat egybe betehetjük az edény aljára.

Elkészítési idő:
4-6 óra

 

  • Hírek, aktualitások:

    • A DDNP Igazgatóság programajánlatai MOHÁCS környékén és BÉDA-KARAPANCSÁN

      A DDNP Igazgatóság programajánlatai MOHÁCS környékén és BÉDA-KARAPANCSÁN

      Mohács környéke kulturális és gasztronómiai értékei mellett természeti kincsekben is igen gazdag. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai...

    • A Busóudvar téli nyitva tartása

      A Busóudvar téli nyitva tartása

      Busóudvar téli nyitvatartása (november 2-től): Hétfő-Péntek: 8.00-16.00-ig Szombat-Vasárnap: 9.00-16.00-ig Interaktív kiállítással,...

További hírek, aktualitások »
Hírdetés helye
Szent János Hotel
Pick
Mcs
Dráva Hotel
Zsolnay Bolt

Keresés: